Friday, January 15, 2021
Empower Zhvillim Personal dhe Profesional Motivim Loja: “Ji gjithnjë i kënaqur!”

Loja: “Ji gjithnjë i kënaqur!”

Je i/e mërzitur, në provime s’ke arritur rezultatet e pritshme, në punë nuk ndihesh i kënaqur, për pushimet s’ke planifikuar asgjë, as shoqja s’po ta var kohët e fundit. Ndihesh vetëm e të duket sikur askush si ka kaluar ato që ti po kalon! Mendon se ti je njeriu më “pa fat”.  Është koha që të mësosh një lojë. Loja është: “Ji  gjithnjë i kënaqur!”.  Unë këtë lojë e kam mësuar kur isha 11 vjeçe, nga një libër që e morra dhuratë nga prindërit. Ai libër u bë udhërrëfyesi im më i mirë dhe quhet “Poliana”.

Si ta luash këtë lojë? Loja është që në çfarëdo situate, sa herë të ndodh një gjë që nuk të pëlqen, të mos mërzitesh, por të gjesh diçka të gëzueshme, pavarësisht se çfarë mund të jetë ajo. Loja filloi në momentin që Poliana dëshironte të kishte një kukull, por mori si dhuratë një palë paterica. Poliana u mërzit dhe babai me mençuri i tha: Kur të ndodhë ndonjë gjë që nuk të pëlqen si për shembull të gjesh një palë paterica në vend të një kukulle, mendo menjëherë për çfarë shërbejnë ato, e kështu sheh që ti ke dy këmbë të shëndetshme dhe të forta, që të lejojnë të vraposh e të ngjitesh nëpër pemë, kështu i harron të gjitha të tjerat.

Nga Poliana mësova 3 gjëra tepër të rëndësishme:

1. Duke mos i kushtuar rëndësi atyre që ti s’ke dhe vlerësuar ato që ti ke do jesh gjithmonë një njeri mirënjohës, falenderues dhe i lumtur.
Poliana ishte një vajzë e varfër që i humbi të dy prindërit në një moshë të vogël dhe u detyrua të qëndronte me tezen që nuk e kishte parë asnjëherë e cila e pranoi vetëm për të kryer detyrën dhe jo se kishte ndonjë ndjenjë për Polianën. Edhe pse shumë e pasur tezja caktoi për Polianën dhomën më të ftohtë dhe boshe në papafingo, por ajo asnjëherë nuk u dorëzua, nuk e ofendoi tezen e as u mërzit me të por e falenderoi.

2. Asnjëherë mos u dorëzo!
Edhe pse në momentin që Poliana u zhvendos në vendin ku tezja qëndronte askush nuk e dinte lojën e saj dhe askush nuk e njihte atë, por ajo me këmbëngulje, shumë pozitivitet dhe dashuri ua mësoi të gjithëve dhe i bëri ata pjesë të kësaj loje. Nëse ti beson në diçka, mund ti bësh edhe të tjerët ta besojnë atë!

3. Dhuro dashuri dhe pozitivitet dhe asnjëherë nuk do të mbetesh vetëm.
Poliana duke u përkujdesur për të gjithë e duke shpërndarë pozitivitetin e saj fitoi dashurinë dhe respektin e tyre. Kur Poliana u aksidentua gjithë fshati shkoi në shtëpinë e teze Polit dhe të gjithë luteshin për të, ata ja rikujtuan Polianës lojën që ajo iu mësoi dhe e ndihmuan atë ta kalonte edhe këtë situatë të vështirë.

Le të luajmë pak. Vazhdon të jesh e mërzitur? Cila është arsyeja e mërzitjes tënde? Cila është më e keqja që mund të ndodhë pas kësaj situate? A mund të shkonte më keq?! Gjithmonë mund të shkojë më keq se kaq! E pra, ji falenderues që nuk shkoi dhe më keq, sepse ka njerëz që po kalojnë situata dhe më të vështira se ty. Kujto që asnjë vështirësi nuk është e përjetshme, nesër do të jetë një ditë e re me plot surpriza dhe emocione. Gjëra të reja të presin.

Pas 10 vitesh unë vazhdoj akoma ta luaj lojën dhe kjo më mban gjithmonë të karikuar me pozitivitet dhe lumturi. Po ti a do fillosh ta luash atë?

Shkruar nga Jona Koruti, Content Editor, Empower Magazine Albania.

Must Read

Drejt perspektivash të reja në ripërtëritjen e jetës artistike dhe kulturore

Nga: MSc. Pandi Madhi dhe Klaudia Madhi Duke lexuar një raport të UNESCO-s (Organizata e Arsimimit, Shkencës, Kulturës e Kombeve të Bashkuara) të majit 2020...

Platformat ndërkombëtare më të mira për të mësuar online

Në një kohë si kjo e sotmja, ku teknologjia zhvillohet dita-ditës me shpejtësi, aftësia për t’iu përshtatur këtyre ndryshimeve bëhet domosdoshmëri. Që procesi i...

Menaxhimi i artit në kushtet e pandemisë, nevojë dhe mundësi

/artikull i shkruar për Empower Magazine Albania nga Pandi Madhi dhe Oltjon Valisi, pedagogë pranë Fakultetit Administrim Biznesi në Tirana Business University College. *** Nga shumë...

Nis kursi i parë i programimit “Java from Scratch” nga SDA Albania në partneritet me Protik dhe AADF

Software Development Academy në bashkëpunim me Qendrën Protik dhe Fondacionin Shqiptaro-Amerikan për Zhvillim (AADF) dhe në partneritet me Bashkinë e Tiranës dhe Agjensinë Kombëtare...

Si të ndalojmë krahasimin me të tjerët në rrugën drejt arritjes së qëllimeve

“Krahasoje veten më shumë me të tjerët" është një nga këshillat që asnjeri nuk ka nevojë ta dëgjojë. Pse? Sepse krahasimi i vetes me të tjerët...

Fuqizoni vetveten!

www.empowermag.al është platforma #1 dixhitale dhe e vetme në Shqipëri dedikuar karrierës dhe zhvillimit personal e profesional.