Empower Zhvillim Personal dhe Profesional Financa 6 mësime të vlefshme nga libri "babai i pasur, babai i varfër"...

6 mësime të vlefshme nga libri “babai i pasur, babai i varfër” i Robert Kiyosaki

Robert Kiyosaki krahason dy raste studimore të njohurive financiare nëpërmjet dy “baballarëve” të tij. I pari ishte babai i tij i varfër, babai i tij biologjik, i cili ishte një zyrtar qeveritar shumë i arsimuar dhe shumë i paguar dhe tjetri ishte babai i tij i pasur, një mësues i afërt i cili zotëronte një biznes të suksesshëm pavarësisht se kishte vetëm një arsimim të klasës së 8-të.

Megjithëse babai biologjik i mirëarsimuar kishte një punë me pagë relativisht të lartë, ai vazhdimisht po luftonte me borxhin dhe paguan shumicën e shpenzimeve të tij. Pronari i biznesit, megjithatë, zhvilloi një pasuri duke e lejuar atë të jetonte në mënyrë të qetë dhe të mos shqetësohej me shpenzimet aktuale. Kjo shkon kundër logjikës së përbashkët ku siguria dhe të ardhurat e punës janë shënuesit kryesorë të pasurisë. Siç ilustron Kiyosaki nëpërmjet dy baballarëve të tij, të ardhurat nuk janë gjithçka, është qasja ndaj parave dhe pasurisë që ndryshon jetën. Kiyosaki u siguron lexuesve 6 mësime kryesore të të pasurve për të ndihmuar në dhënien e udhëzimeve. Kushtojini rëndësi edukimit tuaj financiar.

Mësimi 1:  Të pasurit nuk punojnë për para

Ka dy emocione kryesore të cilat mund t’i pengojnë njerëzit të zhvillojnë pasuri: frika dhe dëshira; frika se nuk mund të paguajnë shpenzimet mujore ose frika e humbjes së parave i mbajnë shumë të ngulitur në punën e përditshme, duke penguar shumë nga vlerësimi i investimeve dhe burimeve të tjera të të ardhurave.

Mësimi 2: Mësimi i literaturës financiare

Zhvillimi i kulturës financiare është çelësi për të patur ndonjë sukses me paratë. Leksika financiare është thjesht studimi i menaxhimit të financave të dikujt. Robert Kiyosaki thyen bazat e njohurive financiare në mënyrë që të tregojë dallimet në rrjedhën e parasë për nivele të ndryshme të të ardhurave.

Ka disa koncepte kyçe që do të duhej të kuptonin për të parë dallimet. Të ardhurat janë thjesht shuma e parave që fitoni (pagat, pagat, etj). Shpenzimet janë gjëra të tilla si (taksat, ushqimi, qiraja, veshja, argëtimi dhe transporti).

Një pasuri është diçka që i vë paratë në xhepin tuaj (aksione, obligacione, investime). Një detyrim është çdo gjë që merr para nga xhepi juaj (hipotekat në shtëpi, kreditë, borxhet e kartës së kreditit).

Mënyra më e mirë për të kuptuar dallimin në mes atyre që kanë dhe atyre që nuk kanë janë përmes situatave të treguar më poshtë:

Person i varfër

 • Fluksi monetar është shumë i thjeshtë. Kjo është situata:
 • Punësimi (sigurimi i të ardhurave) është më i vogël se shpenzimet (taksat, ushqimi, qiraja, veshja)
 • Asnjë pasuri; pa detyrime

Fluksi monetar i një personi të klasës së mesme nuk është shumë më i mirë se ai i personit të varfër. Personi i klasës së mesme fiton më shumë para sesa personi i varfër për shkak të pagës më të lartë. Të ardhurat janë dukshëm më të larta se të ardhurat e personit të varfër. Problemi është se këto të ardhura shtesë përdoren për blerjen e detyrimeve dhe jo aseteve.

 • Krahasoni atë situatë me të pasurit:
 • Asetet (stoqet, obligacionet, shënimet, pronësia intelektuale) janë më të mëdha se të ardhurat (nga puna)
 • Nuk ka detyrime

Për ta thënë thjesht, të pasurit janë në gjendje të jetojnë mirë nga kthimet nga investimet e tyre, si stoqet dhe obligacionet që mbulojnë çdo shpenzim. Ndërsa një person i varfër është duke përdorur shumicën e pagave të tij për të paguar shpenzimet e ardhshme të jetesës. Në mënyrë që të bëhesh i pasur, duhet të përqendrohesh në rritjen e aseteve (investimeve) në vend që të përqendrohesh në rritjen e të ardhurave (rritjet e pagave).

Mësimi 3: Shikoni punën tuaj

Siç u përmend në mësimin e mëparshëm, atributi kyç që duhet të zhvillohet për të fituar pasuri është që të përqendroheni në kolonën tuaj të aseteve. Fokusi i pasur në përmirësimin e madhësisë së investimeve të tyre në vend që thjesht të presin ose të kërkojnë paga fuqizon të ardhurat e tyre. Kjo do të thotë të mbani shpenzimet tuaja të ulëta, të zvogëloni detyrimet tuaja dhe të ndërtoni me zell një bazë të aseteve të qëndrueshme.

Mësimi 4: Historia dhe fuqia e korporatës

Kjo është fuqia e përgjegjësisë së kufizuar. Duke krijuar një korporatë personale, të pasurit janë në gjendje të shmangin shumë nga taksat personale me të cilat përballen te njerëzit me të ardhura të ulëta. Megjithatë, ju lutemi dalloni ndryshimin e fajleve shmangie në krahasim me evazionin! Shmangia thjesht nënkupton përdorimin e zbrazëtirave në ligjet tatimore në avantazhin tuaj ndërsa evazioni është thjesht mos pagesa e taksave, gjë që është e paligjshme. Në krahasim:

Njerëzit e pasur që kanë bizneset e tyre

 1. Fitojnë
 2. Shpenzojnë
 3. Paguajnë taksat

Njerëzit që punojnë për korporatat

 1. Fitojnë
 2. Paguajnë tatimet
 3. Shpenzojnë

Sugjerohet të kurseni 10-20% të pagës tuaj përpara se të kryeni cdo veprim tjeter. Në këte menyrë do të zhvilloni një displinë  më të mirë financiare  dhe gjithashtu do ta gjeni veten duke punuar për objektiva afatgjatë. Investimi është në vetvete objektivi afatgjatë.

Mësimi 5:  Të pasurit i “synojnë” paratë

Ideja prapa kësaj është se pasuria merr një kombinim të inteligjencës financiare dhe pak guxim. E vetmja gjë që mban shumë njerëz mbrapa është një shkallë vetë-dyshimi. Për të fituar pasuri, duhet të ketë një shkallë vetë-besimi. Kjo do të thotë të investosh para jashtë zonës së rehatisë. Ndërsa kursimi në bankë duket i sigurt, nuk vlen, sepse normat e kursimeve janë shpesh nën normën e inflacionit. Siç një shkrim në tekstin e një kenge të Jeezy thotë “Paratë e friksuara nuk fitojnë para.” Kiyosaki ndjek të njëjtën logjikë. Nëse dëshironi me të vërtetë që investimet tuaja të rriten në mënyrë eksponenciale, ju duhet të jeni të gatshëm të futni paratë në vende që tregojnë risqe.

Mësimi 6: Puna për të mësuar – Mos punoni për para

Shpesh, është e lehtë të kapesh në një punë si mjet sigurie ose për para. Megjithatë, të pasurit përdorin vende pune si mundësi të të nxënit për të zhvilluar aftësitë e nevojshme për të qenë të suksesshme.

Sipas Kiyosaki, në vend që thjesht të punoni për paratë dhe sigurinë, të cilat janë të rëndësishme, merrni një punë të dytë ose merrni klasa që do t’ju mësojnë një aftësi. Ai shkon edhe më tej për të përshkruar tre aftësitë kryesore të menaxhimit të nevojshme për sukses:

 1. Menaxhimi i fluksit të mjeteve monetare (aktivet dhe pasivet)
 2. Menaxhimi i sistemeve (teoria ekonomike themelore, peizazhi politik, etj)
 3. Menaxhimi i njerëzve

Nëse dikush është në gjendje të përqëndrohet në marrjen e punëve që zhvillojnë këto tri grupe të mëdha të aftësive, ai është në rrugën e tij drejt suksesit. Pas ndarjes së këtyre mësimeve kryesore të të pasurve, Kiyosaki shkon një hap më tej duke adresuar 5 pengesat kryesore që i mbajnë njerëzit pas.

 1. Frika – Të mposhtësh frikën e humbjes së parave. Frika e humbjes së parave është e vërtetë. Gjithkush e ka atë. Dallimi bëhet si një person i pasur dhe i varfër merret me frikën. Individë të pasur përdorin dështimin si një moment mësimi dhe nuk kanë frikë të dështojnë.
 2. Cinizmi – Kjo merret kryesisht me ata që janë përreth jush. Ndiqni rrugën tuaj, sepse në fund të ditës, individët e pasur janë një përqindje e vogël që shkojnë kundër grurit dhe nuk ndjekin turmën.
 3. Përtesa – Duhet të jenë i gatshëm për tu përkushtuar në kohën e duhur dhe në përpjekje për të ndërtuar njohuritë e tuaja financiare. Kjo do të thotë të jesh egoist dhe të marrësh kohë për të ndërtuar një pasuri personale.
 4. Zakonet e këqija – Zvogëlimi i shpenzimeve është më i lehtë sesa bëhet, por duhet të jeni të gatshëm të thyeni shpenzimet e këqija/zakone të investimit në mënyrë që të jeni i suksesshëm.
 5. Arroganca – Gjithmonë jini të gatshëm të kontaktoni ata që janë të suksesshëm dhe ata që dëshironi të ndiqni . Për t’u bërë i pasur, shpesh është një përpjekje bashkëpunuese, duke marrë edhe nga idetë e mentorëve të ardhshëm.

Burimi: www.anhanomics.com

Empower Team
Empower Teamhttp://www.empowermag.al
Empower Team kujdeset të publikojë artikuj të përzgjedhur që i shërbejnë 100% karrierës, rritjes personale dhe zhvillimit profesional.

Must Read

6 këshilla praktike për menaxhimin efektiv të burimeve njerëzore në kompanitë tuaja

"Më pëlqen të ndihmoj të tjerët“ dhe "Jam një person i orientuar nga njerëzit’’ janë dy arsye të zakonshme që profesionistët e Burimeve Njerëzore...

A. Guterres (OKB): të mësojmë nga kjo krizë pandemie për t’u ringritur më të fortë

COVID-19 po i sulmon shoqëritë në thelbin e tyre, duke marrë jetë dhe duke cënuar jetesën. Sipas Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN), efektet potenciale në...

Si t’i menaxhoj më mirë financat personale në kohë pandemie?

Nëse deri tani jeta ka qenë shumë e vrullshme dhe ti nuk ke pasur kohë për t'u marrë me paratë e tua, është koha...

Sëmundja Coronavirus 2019 (COVID-19) – Si të menaxhojmë ankthin dhe stresin?

Përhapja e sëmundjes coronavirus 2019 (COVID-19) mund të jetë stresuese për njerëzit. Frika dhe ankthi për një sëmundje mund të jenë dërrmuese dhe të...

7 rregulla praktike si të jeni efektiv në procesin e intervistave me kandidatët e rinj për punonjës

Disa nga rregullat se si duhet zhvilluar një intervistë pune nuk rezultojnë se kanë efekt tashmë. Për shembull, nuk ekziton një pyetje që të...

Eksploroni dhe fuqizoni vetveten!

www.empowermag.al është platforma #1 dixhitale dhe e vetme në Shqipëri dedikuar karrierës dhe zhvillimit personal e profesional.